Monthly Archives: Juny 2011

Òmnibus

AVANTPROJECTE LLEI ÒMNIBUS

La inauguració d’aquest blog estava prevista a finals de juliol coincidint amb la entrega de premis de la XI Biennal d’Arquitectura i Urbanisme. Tampoc pretenia ser un blog polític o de política (ni ho serà), però els esdeveniments recents: retallades, mal estar general, insuficiència política, estabilitat malmesa pel capital, lluites estúpides, partidisme recalcitrant i dogmes epidèrmics; no els puc obviar i els hem de fer públic i compartir-los amb tothom.

La finalitat d’un Govern es la de Governar, es a dir, crear, desenvolupar, investigar, promoure, regular, generar… Un Govern, ho es, per assegurar el benestar dels seus ciutadans, l’aprenentatge, les solucions i el futur de tots aquells que viuen i treballen en el país. Un govern ha de buscar solucions als seus problemes sense posar en perill l’estabilitat social, les famílies i/o el futur de tots plegats.

Quin problema hi ha? Que de la nostre economia en depèn Espanya. Que els nostres recursos van a parar més enllà de les nostres fronteres imaginàries i, a canvi, rebem una mísera part en forma de calleu-vos i pagueu.

Si el Govern ha de vetllar per nosaltres, cal que recuperi les nostres inversions sense posar en perill el nostre futur; si el Govern ha de ser àgil i eficaç, cal que busqui innovacions polítiques i desperti de la paradoxa del benefici immediat (el poder econòmic), i si s’han de millorar lleis o plans, no s’ha d’enfonsar el vaixell on viatjàvem només perquè era un vaixell diferent.

Sobre la situació que jo conec, he de dir varies coses.

A la Secretaria d’Habitatge, que ara depèn de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, hi hauran retallades significatives de personal.

La Llei 18/2007 al Dret de l’habitatge queda fortament minvada, gairebé destrossada amb els retalls als aspectes socials, urbanístics i de planejament, i el vaixell insígnia que era el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge que ordenava, consensuava, que era pioner i amb idees avançades en matèria d’habitatge i social; queda ferit de mort.

De la Llei al Dret de l’habitatge desapareix entre altres i per tant també competències del Pla Territorial:

  • L’establiment de reserves de sòl per habitatge protegit de manera equilibrada.
  • Les àrees de demanda forta i acreditada d’habitatge, segons els criteris següents: Registre de sol·licitants, quantitat d’habitatge disponible, sòl urbanitzable disponible, densitat demogràfica, necessitat d’habitatge derivada de les característiques geogràfiques o econòmiques i els preus dels lloguers a la zona.
  • Els programes d’inspecció per detectar l’existència d’habitatges desocupats dins de les àrees anteriorment mencionades.
  • Localització de les reserves de sòl per habitatge protegit, controlant la concentració excessiva o la segregació espacial i la coexistència de forma natural de l’habitatge protegit i el lliure.
  • Establiment de criteris quantitatius per determinar la reserva de sostre d’habitatge protegit per a qualsevol règim de sòl.
  • El lloguer forçós, en els casos d’incompliment de la funció social de la propietat.
  • L’expropiació temporal de l’usdefruit.
  • L’aplicació, en casos excepcionals, de la destinació total o parcial de l’edificació a habitatge amb protecció oficial en sòl urbà consolidat.
  • Reserva urbanística per a habitatges amb protecció oficial.
  • Les persones inscrites en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial ja no tenen dret a optar a l’adjudicació d’un habitatge amb protecció oficial, d’acord amb els principis, els procediments i els criteris que havia establert la llei.

Aquest es el relat dels esdeveniments. I nosaltres, què podem fer?

PD:

  1. La llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció econòmica (Llei Òmnibus) podria ser antireglamentària doncs la normativa diu que totes les lleis presentades al parlament per ser debatudes, han de ser formalment homogènies, es a dir, han de representar un únic àmbit legislatiu. Aquesta llei modifica prop de 80 lleis o reglaments diferents.
  2. La tramitació d’urgència també podria incorre en un defecte de forma doncs el contingut de la llei no s’adapta a aquests casos, i hauria d’ampliar-se el temps de exposició pública de 7 a 15 dies.
  3. La normativa estableix que tots els articles han de ser debatuts. Una llei de més de 600 articles trigaria un segle en passar aquest tràmit.
  4. La simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció econòmica, significa també que, al fer desaparèixer certs serveis i, per tant, acomiadar les persones que ocupaven aquests llocs de treball, també es una llei de retallades de personal disfressada amb tot aquest embolcall d’articles i més articles? Recordo que en el Preàmbul de la Llei és diu: aquests objectius responen a una única finalitat de simplificació global de les normes, de l’administració i de la regulació substantiva vers el ciutadà, amb la pretensió d’aconseguir un impacte en la societat que afavoreixi la reactivació econòmica.

ÒMNIBUS
m. [LC] [TRG] Vehicle públic o privat que té capacitat per a transportar més de nou viatgers, incloent-hi el conductor.

Enllaç a la Llei Òmnibus

Món equivocat

•ZENO

Al segle XIV, els germans venecians Nicolo i Antonio Zeno asseguraven haver navegat cap a l’oest de l’Atlàntic Nord, descobrint llocs que van anomenar Frisia i Icaria (dues illes prop de Groenlàndia), Estotiland (a la part continental d’Amèrica del Nord) i Drogio (possiblement Nova Escòcia). Això es el que deia Nicolo Zeno en els seus Comentaris de viatge, afirmava haver trobat un manuscrit i un mapa, ambdós realitzats pels seus avantpassats. Nicolo el Jove ho va publicar el 1558. Una segona versió del mapa va ser publicada pel venecià Giordano Ruscelli el 1561.

En 1569, Gerhard Mercator copia el mapa de Zeno en el seu influent mapa del món. Abraham Ortelius va fer el mateix amb el seu mapa de l’Atlàntic Nord el 1573. En 1595, Mercator inclou Frísia (no s’ha de confondre amb la Frísia, a la costa del Mar del Nord) en un requadre a part del mapa de 1595. Així, Frísia, i les altres terres inventades i fabricades al segle XVI per Zeno, van adquirir el rang de reals, sent copiats pels cartògrafs, sovint amb variacions en els noms com Fixland, Freezeland o Frischlant. Només molt més tard va quedar clar que eren móns imaginaris.

Però la confusió va ser absoluta quan descobridors, com ara Martin Frobisher, van dir haver vist en el 1576 una terra alta i ferma, que segons el mapa de Mercator ha de ser Frisia. Frobisher demana Frísia per Anglaterra, sense adonar-se que probablement va veure la costa de Groenlàndia. La confusió va continuar quan va explorar l’illa de Baffin pensant que era Groenlàndia. En conseqüència, l’estret de Frobisher (que en realitat és una badia) durant molts anys es va situar a la punta de Groenlàndia, en lloc de l’illa de Baffin. Molts cartògrafs van seguir inclouen Frisia en els mapes de l’Atlàntic Nord en data tan tardana com el segle XVIII.

Aquest mapa va ser realitzada cap el 1693 per Vincenzo Maria Coronelli, i situa Frísia a l’est de Groenlàndia.

•EL MÓN COM UN GLOBUS INFLABLE

He vist tonteries en els mapes, però mai aquest tant espectacular, tractant-se d’un globus terraqui amb sorpresa. L’han trobat a http://www.alternatehistory.com/

Turquia apareix partida (literalment) en dos (probablement un defecte de disseny). Les grans ciutats estan deslocalitzades, Noruega ha conquerit part del territori suec, Finlàndia necessita fer règim. Alemanya empetiteix, França creix fins arribar a la frontera austríaca, Suïssa gairebé arriba al Mediterrani. Un gran llac separa Estònia de Rússia. Trieste torna a ser envaïda. Gibraltar és a Huelva, Barcelona viu a l’Ebre, Màlaga es troba a Almeria, La Corunya s’escriu amb una O final. Amsterdam es a La Haya. M’agrada aquest món.

• AGÈNCIES DE VIATGES N’HI HA MOLTES

Hi ha un web de viatges i turisme anomenada Secretplaces.com (llocs secrets) que, pel que sembla, tenen en nòmina certs indrets de la península Ibèrica absolutament desconeguts per la majoria, on pots anar a passar les teves vacances com en un paradís. Descobreix els tresors amagats d’Espanya i Portugal. Crec que l’agència és britànica.

Llàstima… semblava interessant.

•LA GUINEU

Sabem que els nord-americans, de geografia nothing, això ho sap fins hi tot la Fox que ho ha patit en els seus noticiaries aquest any. Busqueu Iraq.

•UN CAS DE PILOTES

Any 2010, WGN News de Chicago i la copa del món de Sud-àfrica, sabeu on és el problema?

•YOU ARE HERE

El meu favorit. Som a Anglaterra en concret a Londres, un indret que s’anomena Chalk Farm. L’autor de les pintades correctores és en TFL. La ruta que serveix a aquesta parada d’autobús en realitat no apareixen al mapa. Gràcies a Simon Crubellier.

•L’ALTRA EUROPA

La CNN també sap geografia, sobretot l’Europea. On és la república Txeca?

•MÉS GLOBUS

Aquí deixo aquesta imatge per que vosaltres mateixos practiqueu l’art dels 7, o més, errors. Per cert, com voleu que les criatures aprenguin geografia?

trobat a http://www.alternatehistory.com/

•SABATES PELS PIRATES

Un mapa que s’utilitza per a una finalitat benèfica, tipus ONG, tipus cooperant, no pot infiltrar un vaixell pirata, entre altres evidències i tòpics, com a una de les premisses populars i folklòriques d’Àfrica. No farà mal aquest vaixell pirata, ho sabem, però… I es una llàstima. Shoe Aid for Africa.

Món curiós (5)

•BERGONIA

Cóm Cristòfol Colom no va trobar aquest món paradisíac en els seus viatges? Sembla mentida, era tant fàcil ensopegar-hi. Es un món imaginari però amb la seva història, les seves ciutats, geografia, clima… No es un joc de rol o semblant, es un lloc per entretenir-te quan no sàpigues que fer. I no demanis més del que hi ha.

Enllaç a la pàgina principal de Bergonia
Enllaç als mapes

•ART RADICAL AMB RAIGS X

Si no té res a amagar o no ha passat pels controls de seguretat d’aeroports amb massa freqüència, pot veure aquestes imatges amb una certa simpatia. Aquí hi ha alguns exemples d’aquest nou estil amb predomini morbós dels ossos i els esquelets, per raons òbvies, i alguns dissenys de flors, tot sota el prisma dels raigs X.

Yury Shpakovski crea un món fosc i de contrastos,  un món en negatiu i un món feble.

Trobat a Dark Roasted Blend

Lloc web de l’autor: http://www.art-dolls.com

•UTOPIA Veure Diccionari

 

Món perdut

•L’ATLÀNTIDA

L'Illa de L'Atlàntida, del cartògraf francès Guillem Samsó, 1661

L’Atlàntida es probablement el món perdut més conegut i buscat arreu del planeta. Els orígens del mite es troben a Timeu i Crítias, diàlegs escrits per Plató. Aquest filòsof acostumava a exposar els seus pensaments amb diàlegs que diferents personatges-actors narraven, o millor dit interpretaven, sobre un determinat tema; Timeu i Crítias, amb els rols característics dels diàlegs, parlen sobre quin és el tipus de societat ideal però només des del punt de vista filosòfic i, per tant, fictici, no real.

Els arqueòlegs saben que la civilització de l’Atlàntida, tal com la descriu Plató, és molt similar a la cultura minoica, que va tenir la seva grandesa durant l’Edat de Bronze, fins al segle XV aC, a les illes del mar Egeu. La cultura minoica va desaparèixer bruscament al voltant de 1470 ac, i fins ara ningú ha pogut explicar per què. No obstant això, avui sabem que al voltant d’aquesta data, el centre de l’illa de Mines de Kalle (que es coneix actualment com Santorí i està a mig camí entre Creta i Grècia continental) va esclatar per obra d’una erupció volcànica d’incalculable poder destructiu. El cràter obert al mig de la illa va ser cobert de seguida pel mar. Les troballes realitzades fins ara en les excavacions permeten als científics precisar un quadre esgarrifós dels successos que es van produir fa gairebé 3.500 anys

Més Informació al Diccionari.